Název výrobkuVýrobceE-kódy
Bio - Tavený smetanový sýrTANY, spol. s r.o., Nýrsko, ul. Čsl. legií 563, okres KlatovyE331 - Citronany sodné: Potravinářská kyselina. Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj
Granko (instantní kakao)Nestlé Česko s.r.o., Praha 4, Modřany, Mezi vodami 27, PSČ: 14320E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace.
HermínKostelecké uzeniny, Kostelec 60, PSČ 58861E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin
E301 - Askorban sodný:
E553b - Talek: Je spojován s rakovinou žaludku. Zdroj
Hořčice plnotučnáBONECO a.s., Benešov, Antůškova 266, PSČ: 25601E224 - Disiřičitan draselný: Alergenní, působí migrénu
chlebíčkyLAHŮDKY - PALMA spol. s r.o., Praha 6 - Liboc, Litovická 448/27 - :
Jahůdka - Tradiční medový perníkPERNÍKÁŘ PARDUBICE a.s., Pardubice, Češkova 22, PSČ: 53002E120 - Košenila, kys. karmínová, karmíny:
E1422 - Acetylovaný škrobový adipan:
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj
E440 - Pektiny:
E503 - Uhličitany amonné: Dráždí sliznice. Zdroj
Král sýrů Hermelín předsmažený (200g)PRIBINA, spol. s r.o., Hesov 421, 582 22 PřibyslavE100 - Kurkumin:
E160b - Annato, bixin, norbixin:
E160c - Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin:
Královská tatarka MaggiNestlé Česko s.r.o., Praha 4, Modřany, Mezi vodami 27, PSČ: 14320E1422 - Acetylovaný škrobový adipan:
E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E211 - Benzoan sodný: Alergenní
E304 - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou:
E385 - Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové:
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj
E415 - Xanthan: Vyráběn kvašením z kukuřičného cukru. Zdroj
Křemešník - uherákB-UNIPACK s.r.o., Křenová 40, Brno, 659 98E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin
E252 - Dusičnan draselný: Viz 250
E301 - Askorban sodný:
Kuchen meister MarmorNezjištěn, E160a - Karoteny: Vitamín A
E262 - Octany sodné:
E420 - Sorbitol: Je skvělým stabilizačním činidlem, které napomáhá absorpci vitaminů a minerálů. V přírodní formě se objevuje v několika druzích ovoce. Má mírně sladicí schopnosti, které pomáhají zlepšit chuť. Sorbitol je často používán jako sladidlo u výrobků určených pro diabetiky. V praxi se používají dva druhy sorbitolu: pevná forma v podobě krystalů, které neobsahují žádnou vodu, a forma tekutá, vodnatý sorbitol získaný speciálním technologickým postupem z kukuřice. Připravuje se z přírodní glukózy. Zdroj
E422 - Glycerol:
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj
Kuřecí maso ve vlastní šťávěNezjištěn, E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj
Kuřecí nugetyJihočeská drůbež, a.s., Vodňany, Radomilická 886, PSČ: 38901, Okres: StrakoniceE250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj
E451 - Trifosforečnany:
Ledové kaštanyNestlé Česko s.r.o., Praha 4, Modřany, Mezi vodami 27, PSČ: 14320E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace.
METRO Dezert klasikMichelské pekárny a.s., Praha 4, Pekárenská 10 č.p. 1151, PSČ: 14000E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj
mini Pegas PistachioNOWACO Czech Republic s.r.o., Praha 5 - Smíchov, Nábřežní 4E104 - Chinolinová žluť:
E132 - Indigotin: Tmavěmodrá krystalická sloučenina, C16H10N2O2, základ barvy indiga.Zdroj
E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace.
E410 - Karubin:
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
Muffin s rozinkamiDELTA PEKÁRNY a.s., Brno, Bohunická 24, č.p. 519, PSČ: 61900E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E472 - Estery monoglyceridů s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
Nescafé Classic 3in1Nestlé Česko s.r.o., Praha 4, Modřany, Mezi vodami 27, PSČ: 14320E331 - Citronany sodné: Potravinářská kyselina. Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj
E340 - Fosforečnany draselné: Minerální soli používané při barvení textilií. Ve větším množství může narušit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj
E452 - Polyfosforečnany: Může ovlivnit lidský metabolismus. Společně s modifikovaným škrobem způsobuje u krys vápenatění v pánevní oblasti. Zvyšuje aktivitu těžkých kovů a umožňuje jim jednoduššeji překonat střevní stěnu. Mohou obsahovat mnoho nečistot - děti v Japonsku se otrávili arsénem obsaženym v ortofosfátu. Zdroj
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E524 - Hydroxid sodný: Vyhýbejte se této látce, v některých zemích zakázána. Zdroj
E554 - Křemičitan sodnohlinitý: Používá se v solích, náhrážkách za smetanu a moukách. Hliník způsobuje problémy s placentou a je spojován s Alzheimerovou nemocí.Zdroj
Orbit Drops Nature MintNezjištěn, E131 - Patentní modř V:
E132 - Indigotin: Tmavěmodrá krystalická sloučenina, C16H10N2O2, základ barvy indiga.Zdroj
E327 - Mléčnan vápenatý (pouze L(+) forma):
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj
E950 - Acesulfam K: Některé studie poukazují na možnost karcinogenity.
E951 - Aspartam: Některé studie poukazují na možnost karcinogenity (Právo).
Při toxikologickém hodnocení aspartamu se zjistily podmínky, kdy se nedoporučuje aplikovat, protože za vyšších teplot se může měnit a dává vzniknout látkám, které už nejsou tak pozitivně toxikologicky hodnoceny.Zdroj
E953 - Isomalt:
E967 - Xylitol: Xylitol je pentitol, tedy polyalkohol s pěti hydroxylovými skupinami. V přirozené formě se vyskytuje v ovoci a některých rostlinách, průmyslově se připravuje hydrogenací xylózy extrahované většinou z břízy. V mnoha zemích světa se používá jako náhražka cukru v širokém spektru potravin. Zdroj
OZDOBIČKANezjištěn, E1440 - Hydroxypropylovaný škrob:
Paprikový extraktACCOM s.r.o, Praha 5, Na pláni 41, PSČ: 15000E215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl: Alergenní
E557 - Křemičitan zinečnatý: V ČR zakázána. (viz zde
E558 - Bentonit:
E559 - Kaolin:
E958 - Glycyrrhizin: V ČR zakázána. (viz zde
Pardubický perník - jahodový koláčekPERNÍKÁŘ PARDUBICE a.s., Pardubice, Češkova 22, PSČ: 53002E220 - Oxid siřičitý: Alergenní, působí migrénu
E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace.
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj
E440 - Pektiny:
Pekasky - medové perníčky se švestkovou náplníPENAM spol.s r.o., Brno, Cejl 38, Okres: Brno-městoE322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace.
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj
E503 - Uhličitany amonné: Dráždí sliznice. Zdroj
E507 - Kyselina chlorovodíková: Dráždí sliznici očí, horních dýchacích cest, leptá pokožku a při požití nastává vážné poleptání trávící soustavy. (Hlavně neberte život příliš vážně ;-) - jaká je max. povolená koncentrace v potravinách netuším, ale prý se vyskytuje i ve vaječných žloutcích v docela slušné koncentraci.)
Pochoutkový salátCarrefour Česká republika s.r.o., Praha 6, Podbabská 29/17, PSČ: 16624E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant
E410 - Karubin:
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj
E415 - Xanthan: Vyráběn kvašením z kukuřičného cukru. Zdroj
E452 - Polyfosforečnany: Může ovlivnit lidský metabolismus. Společně s modifikovaným škrobem způsobuje u krys vápenatění v pánevní oblasti. Zvyšuje aktivitu těžkých kovů a umožňuje jim jednoduššeji překonat střevní stěnu. Mohou obsahovat mnoho nečistot - děti v Japonsku se otrávili arsénem obsaženym v ortofosfátu. Zdroj
Poličan (trvanlivý salám)Vysočina a.s., Hodice 1, Třešť, PSČ: 589 01E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant
RYBÍ FILENezjištěn, E104 - Chinolinová žluť:
E129 - Červeň Allura AC:
E133 - Brilantní modř FCF:
E446 - Succistearin: V ČR zakázána. (viz zde
E955 - Cukralosa (trichlorogalaktosacharóza): V ČR zakázána. (viz zde
Rybí filety v remuláděUNION FOODS s.r.o., Hodonín 1, Bratislavská 3 , PSČ: 69501E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E211 - Benzoan sodný: Alergenní
Rybí salát v majonéze - standardJan Varmuža, Hodonín, Bratislavská 3E211 - Benzoan sodný: Alergenní
E621 - Glutaman sodný: Zvýrazňovač chuti získávaný pomocí fermentace melasy. Náhražka soli. Nežádoucí účinky se projevují u některých astmatiku. Zakázán v jídlech pro kojence a malé děti. Typicky se používá v konzervované zelenině, konzervovaném tuňákovi, dresincích, mraženém jídle - zdroj: Bysoft food additives
Šlehačka ve spreji - CleverACCOM s.r.o, Praha 5, Na pláni 41, PSČ: 15000E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace.
E420 - Sorbitol: Je skvělým stabilizačním činidlem, které napomáhá absorpci vitaminů a minerálů. V přírodní formě se objevuje v několika druzích ovoce. Má mírně sladicí schopnosti, které pomáhají zlepšit chuť. Sorbitol je často používán jako sladidlo u výrobků určených pro diabetiky. V praxi se používají dva druhy sorbitolu: pevná forma v podobě krystalů, které neobsahují žádnou vodu, a forma tekutá, vodnatý sorbitol získaný speciálním technologickým postupem z kukuřice. Připravuje se z přírodní glukózy. Zdroj
E463 - Hydroxypropylcelulóza: Vyhýbejte se jí. V některých zemích zakázána. Zdroj
E472 - Estery monoglyceridů s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
Šunkový salámJan Prantl - Masný průmysl Žirovnice, Žirovnice, Komenského 46E1412 - Fosfátový diester škrobu:
E316 - Erythorban sodný (isoaskorban sodný):
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj
E451 - Trifosforečnany:
E575 - Glukono-delta-lakton: Bez známých vedlejších účinků Zdroj
E621 - Glutaman sodný: Zvýrazňovač chuti získávaný pomocí fermentace melasy. Náhražka soli. Nežádoucí účinky se projevují u některých astmatiku. Zakázán v jídlech pro kojence a malé děti. Typicky se používá v konzervované zelenině, konzervovaném tuňákovi, dresincích, mraženém jídle - zdroj: Bysoft food additives
E635 - Ribonukleotidy, sodné soli: Mohou být spojeny se svědivými vyrážkami až do 30 hodin po strávení. Vyrážky mohou mít průběh od mírného po nebezpečný. Reakce závisí na dávce a je kumulativní. Někteří jedinci jsou na ně citlivější než jiní. Typicky jsou obsaženy v chipsech, instantních nudlích. Vyhýbejte se jim. V některých zemích jsou zakázané. Zdroj
Tatarská omáčka - ochucená majonézaAGRICOL s.r.o., Polička, T. Novákové 521, PSČ: 57201, Okres: SvitavyE1414 - Acetylovaný škrobový difosfát: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E296 - Kys. jablečná: Získávána z ovoce nebo synteticky; kojenci a malé děti by se jí měli vyhýbat Zdroj
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj
E334 - Kyselina vinná (pouze L(+) forma): Potravinářská kyselina získávaná z nezralého ovoce nebo grepového džusu. V malém množství neškodná. Zdroj
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj
E415 - Xanthan: Vyráběn kvašením z kukuřičného cukru. Zdroj
Tatarská omáčka Hellmann'sUNILEVER ČR, spol. s r.o., Praha 8, Thámova 18, PSČ: 18621E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E385 - Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové:
Toustový chléb Delvita světlýSoupek s.r.o., Mladá Boleslav, Štyrsova 85E270 - Kys. mléčná (pouze L(+) forma): CH3CHOHCOOH - Přírodní látka vznikající při mléčném kvašení (a pokud si dobře pamatuji tak i ve svalech při anaerobní zátěži). Používá se k úpravě chuti výrobku.
E282 - Propionan vápenatý: Může způsobovat migrénu. Obvykle se používá v pečivu. Zdroj
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant
E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace.
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E472 - Estery monoglyceridů s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
Veselá kráva lahodná (tavený sýr)BEL Sýry Česko a.s., Želetava, Pražská 218, PSČ 67526E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj
E331 - Citronany sodné: Potravinářská kyselina. Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj
E339 - Fosforečnany sodné:
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj
E451 - Trifosforečnany:
Vlašský salát TescoLAHŮDKY - PALMA spol. s r.o., Praha 6 - Liboc, Litovická 448/27E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin
E270 - Kys. mléčná (pouze L(+) forma): CH3CHOHCOOH - Přírodní látka vznikající při mléčném kvašení (a pokud si dobře pamatuji tak i ve svalech při anaerobní zátěži). Používá se k úpravě chuti výrobku.
Závin s ořechovou náplníDELTA pekárny Kladno, a.s., Kladno-Kročehlavy, Unhošťská IIIE1414 - Acetylovaný škrobový difosfát: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E1422 - Acetylovaný škrobový adipan:
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant
E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace.
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E472 - Estery monoglyceridů s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj
Zlaté PolomáčenéOpavia-LU, Praha 3, Vinohradská 2828/151, PSČ 130 00E476 - Polyglycerolpolyricinoleát: Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj
E503 - Uhličitany amonné: Dráždí sliznice. Zdroj
Želetava Smetanito (tavený sýr)BEL Sýry Česko a.s., Želetava, Pražská 218, PSČ 67526E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj
E331 - Citronany sodné: Potravinářská kyselina. Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj
E452 - Polyfosforečnany: Může ovlivnit lidský metabolismus. Společně s modifikovaným škrobem způsobuje u krys vápenatění v pánevní oblasti. Zvyšuje aktivitu těžkých kovů a umožňuje jim jednoduššeji překonat střevní stěnu. Mohou obsahovat mnoho nečistot - děti v Japonsku se otrávili arsénem obsaženym v ortofosfátu. Zdroj
Přidat výrobce/distributora
Přidat výrobek
Přidat kódy výrobků
Kompletní výpis E-kódů

Valid HTML 4.01! Valid CSS!