Název výrobku | Výrobce | E-kódy |
Bio - Tavený smetanový sýr | TANY, spol. s r.o., Nýrsko, ul. Čsl. legií 563, okres Klatovy | E331 - Citronany sodné: Potravinářská kyselina. Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj |
Granko (instantní kakao) | Nestlé Česko s.r.o., Praha 4, Modřany, Mezi vodami 27, PSČ: 14320 | E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace. |
Hermín | Kostelecké uzeniny, Kostelec 60, PSČ 58861 | E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin |
E301 - Askorban sodný: | ||
E553b - Talek: Je spojován s rakovinou žaludku. Zdroj | ||
Hořčice plnotučná | BONECO a.s., Benešov, Antůškova 266, PSČ: 25601 | E224 - Disiřičitan draselný: Alergenní, působí migrénu |
chlebíčky | LAHŮDKY - PALMA spol. s r.o., Praha 6 - Liboc, Litovická 448/27 | - : |
Jahůdka - Tradiční medový perník | PERNÍKÁŘ PARDUBICE a.s., Pardubice, Češkova 22, PSČ: 53002 | E120 - Košenila, kys. karmínová, karmíny: |
E1422 - Acetylovaný škrobový adipan: | ||
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj | ||
E440 - Pektiny: | ||
E503 - Uhličitany amonné: Dráždí sliznice. Zdroj | ||
Král sýrů Hermelín předsmažený (200g) | PRIBINA, spol. s r.o., Hesov 421, 582 22 Přibyslav | E100 - Kurkumin: |
E160b - Annato, bixin, norbixin: | ||
E160c - Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin: | ||
Královská tatarka Maggi | Nestlé Česko s.r.o., Praha 4, Modřany, Mezi vodami 27, PSČ: 14320 | E1422 - Acetylovaný škrobový adipan: |
E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
E211 - Benzoan sodný: Alergenní | ||
E304 - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou: | ||
E385 - Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové: | ||
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj | ||
E415 - Xanthan: Vyráběn kvašením z kukuřičného cukru. Zdroj | ||
Křemešník - uherák | B-UNIPACK s.r.o., Křenová 40, Brno, 659 98 | E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin |
E252 - Dusičnan draselný: Viz 250 | ||
E301 - Askorban sodný: | ||
Kuchen meister Marmor | Nezjištěn, | E160a - Karoteny: Vitamín A |
E262 - Octany sodné: | ||
E420 - Sorbitol: Je skvělým stabilizačním činidlem, které napomáhá absorpci vitaminů a minerálů. V přírodní formě se objevuje v několika druzích ovoce. Má mírně sladicí schopnosti, které pomáhají zlepšit chuť. Sorbitol je často používán jako sladidlo u výrobků určených pro diabetiky. V praxi se používají dva druhy sorbitolu: pevná forma v podobě krystalů, které neobsahují žádnou vodu, a forma tekutá, vodnatý sorbitol získaný speciálním technologickým postupem z kukuřice. Připravuje se z přírodní glukózy. Zdroj | ||
E422 - Glycerol: | ||
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj | ||
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj | ||
Kuřecí maso ve vlastní šťávě | Nezjištěn, | E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj |
Kuřecí nugety | Jihočeská drůbež, a.s., Vodňany, Radomilická 886, PSČ: 38901, Okres: Strakonice | E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin |
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant | ||
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj | ||
E451 - Trifosforečnany: | ||
Ledové kaštany | Nestlé Česko s.r.o., Praha 4, Modřany, Mezi vodami 27, PSČ: 14320 | E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace. |
METRO Dezert klasik | Michelské pekárny a.s., Praha 4, Pekárenská 10 č.p. 1151, PSČ: 14000 | E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj |
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj | ||
mini Pegas Pistachio | NOWACO Czech Republic s.r.o., Praha 5 - Smíchov, Nábřežní 4 | E104 - Chinolinová žluť: |
E132 - Indigotin: Tmavěmodrá krystalická sloučenina, C16H10N2O2, základ barvy indiga.Zdroj | ||
E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace. | ||
E410 - Karubin: | ||
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj | ||
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
Muffin s rozinkami | DELTA PEKÁRNY a.s., Brno, Bohunická 24, č.p. 519, PSČ: 61900 | E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj |
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
E472 - Estery monoglyceridů s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
Nescafé Classic 3in1 | Nestlé Česko s.r.o., Praha 4, Modřany, Mezi vodami 27, PSČ: 14320 | E331 - Citronany sodné: Potravinářská kyselina. Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj |
E340 - Fosforečnany draselné: Minerální soli používané při barvení textilií. Ve větším množství může narušit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj | ||
E452 - Polyfosforečnany: Může ovlivnit lidský metabolismus. Společně s modifikovaným škrobem způsobuje u krys vápenatění v pánevní oblasti. Zvyšuje aktivitu těžkých kovů a umožňuje jim jednoduššeji překonat střevní stěnu. Mohou obsahovat mnoho nečistot - děti v Japonsku se otrávili arsénem obsaženym v ortofosfátu. Zdroj | ||
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
E524 - Hydroxid sodný: Vyhýbejte se této látce, v některých zemích zakázána. Zdroj | ||
E554 - Křemičitan sodnohlinitý: Používá se v solích, náhrážkách za smetanu a moukách. Hliník způsobuje problémy s placentou a je spojován s Alzheimerovou nemocí.Zdroj | ||
Orbit Drops Nature Mint | Nezjištěn, | E131 - Patentní modř V: |
E132 - Indigotin: Tmavěmodrá krystalická sloučenina, C16H10N2O2, základ barvy indiga.Zdroj | ||
E327 - Mléčnan vápenatý (pouze L(+) forma): | ||
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj | ||
E950 - Acesulfam K: Některé studie poukazují na možnost karcinogenity. | ||
E951 - Aspartam: Některé studie poukazují na možnost karcinogenity (Právo). Při toxikologickém hodnocení aspartamu se zjistily podmínky, kdy se nedoporučuje aplikovat, protože za vyšších teplot se může měnit a dává vzniknout látkám, které už nejsou tak pozitivně toxikologicky hodnoceny.Zdroj | ||
E953 - Isomalt: | ||
E967 - Xylitol: Xylitol je pentitol, tedy polyalkohol s pěti hydroxylovými skupinami. V přirozené formě se vyskytuje v ovoci a některých rostlinách, průmyslově se připravuje hydrogenací xylózy extrahované většinou z břízy. V mnoha zemích světa se používá jako náhražka cukru v širokém spektru potravin. Zdroj | ||
OZDOBIČKA | Nezjištěn, | E1440 - Hydroxypropylovaný škrob: |
Paprikový extrakt | ACCOM s.r.o, Praha 5, Na pláni 41, PSČ: 15000 | E215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl: Alergenní |
E557 - Křemičitan zinečnatý: V ČR zakázána. (viz zde | ||
E558 - Bentonit: | ||
E559 - Kaolin: | ||
E958 - Glycyrrhizin: V ČR zakázána. (viz zde | ||
Pardubický perník - jahodový koláček | PERNÍKÁŘ PARDUBICE a.s., Pardubice, Češkova 22, PSČ: 53002 | E220 - Oxid siřičitý: Alergenní, působí migrénu |
E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace. | ||
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj | ||
E440 - Pektiny: | ||
Pekasky - medové perníčky se švestkovou náplní | PENAM spol.s r.o., Brno, Cejl 38, Okres: Brno-město | E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace. |
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj | ||
E503 - Uhličitany amonné: Dráždí sliznice. Zdroj | ||
E507 - Kyselina chlorovodíková: Dráždí sliznici očí, horních dýchacích cest, leptá pokožku a při požití nastává vážné poleptání trávící soustavy. (Hlavně neberte život příliš vážně ;-) - jaká je max. povolená koncentrace v potravinách netuším, ale prý se vyskytuje i ve vaječných žloutcích v docela slušné koncentraci.) | ||
Pochoutkový salát | Carrefour Česká republika s.r.o., Praha 6, Podbabská 29/17, PSČ: 16624 | E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj |
E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin | ||
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant | ||
E410 - Karubin: | ||
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj | ||
E415 - Xanthan: Vyráběn kvašením z kukuřičného cukru. Zdroj | ||
E452 - Polyfosforečnany: Může ovlivnit lidský metabolismus. Společně s modifikovaným škrobem způsobuje u krys vápenatění v pánevní oblasti. Zvyšuje aktivitu těžkých kovů a umožňuje jim jednoduššeji překonat střevní stěnu. Mohou obsahovat mnoho nečistot - děti v Japonsku se otrávili arsénem obsaženym v ortofosfátu. Zdroj | ||
Poličan (trvanlivý salám) | Vysočina a.s., Hodice 1, Třešť, PSČ: 589 01 | E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin |
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant | ||
RYBÍ FILE | Nezjištěn, | E104 - Chinolinová žluť: |
E129 - Červeň Allura AC: | ||
E133 - Brilantní modř FCF: | ||
E446 - Succistearin: V ČR zakázána. (viz zde | ||
E955 - Cukralosa (trichlorogalaktosacharóza): V ČR zakázána. (viz zde | ||
Rybí filety v remuládě | UNION FOODS s.r.o., Hodonín 1, Bratislavská 3 , PSČ: 69501 | E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj |
E211 - Benzoan sodný: Alergenní | ||
Rybí salát v majonéze - standard | Jan Varmuža, Hodonín, Bratislavská 3 | E211 - Benzoan sodný: Alergenní |
E621 - Glutaman sodný: Zvýrazňovač chuti získávaný pomocí fermentace melasy. Náhražka soli. Nežádoucí účinky se projevují u některých astmatiku. Zakázán v jídlech pro kojence a malé děti. Typicky se používá v konzervované zelenině, konzervovaném tuňákovi, dresincích, mraženém jídle - zdroj: Bysoft food additives | ||
Šlehačka ve spreji - Clever | ACCOM s.r.o, Praha 5, Na pláni 41, PSČ: 15000 | E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace. |
E420 - Sorbitol: Je skvělým stabilizačním činidlem, které napomáhá absorpci vitaminů a minerálů. V přírodní formě se objevuje v několika druzích ovoce. Má mírně sladicí schopnosti, které pomáhají zlepšit chuť. Sorbitol je často používán jako sladidlo u výrobků určených pro diabetiky. V praxi se používají dva druhy sorbitolu: pevná forma v podobě krystalů, které neobsahují žádnou vodu, a forma tekutá, vodnatý sorbitol získaný speciálním technologickým postupem z kukuřice. Připravuje se z přírodní glukózy. Zdroj | ||
E463 - Hydroxypropylcelulóza: Vyhýbejte se jí. V některých zemích zakázána. Zdroj | ||
E472 - Estery monoglyceridů s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
Šunkový salám | Jan Prantl - Masný průmysl Žirovnice, Žirovnice, Komenského 46 | E1412 - Fosfátový diester škrobu: |
E316 - Erythorban sodný (isoaskorban sodný): | ||
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj | ||
E451 - Trifosforečnany: | ||
E575 - Glukono-delta-lakton: Bez známých vedlejších účinků Zdroj | ||
E621 - Glutaman sodný: Zvýrazňovač chuti získávaný pomocí fermentace melasy. Náhražka soli. Nežádoucí účinky se projevují u některých astmatiku. Zakázán v jídlech pro kojence a malé děti. Typicky se používá v konzervované zelenině, konzervovaném tuňákovi, dresincích, mraženém jídle - zdroj: Bysoft food additives | ||
E635 - Ribonukleotidy, sodné soli: Mohou být spojeny se svědivými vyrážkami až do 30 hodin po strávení. Vyrážky mohou mít průběh od mírného po nebezpečný. Reakce závisí na dávce a je kumulativní. Někteří jedinci jsou na ně citlivější než jiní. Typicky jsou obsaženy v chipsech, instantních nudlích. Vyhýbejte se jim. V některých zemích jsou zakázané. Zdroj | ||
Tatarská omáčka - ochucená majonéza | AGRICOL s.r.o., Polička, T. Novákové 521, PSČ: 57201, Okres: Svitavy | E1414 - Acetylovaný škrobový difosfát: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj |
E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
E296 - Kys. jablečná: Získávána z ovoce nebo synteticky; kojenci a malé děti by se jí měli vyhýbat Zdroj | ||
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj | ||
E334 - Kyselina vinná (pouze L(+) forma): Potravinářská kyselina získávaná z nezralého ovoce nebo grepového džusu. V malém množství neškodná. Zdroj | ||
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj | ||
E415 - Xanthan: Vyráběn kvašením z kukuřičného cukru. Zdroj | ||
Tatarská omáčka Hellmann's | UNILEVER ČR, spol. s r.o., Praha 8, Thámova 18, PSČ: 18621 | E202 - Sorban draselný: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj |
E385 - Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové: | ||
Toustový chléb Delvita světlý | Soupek s.r.o., Mladá Boleslav, Štyrsova 85 | E270 - Kys. mléčná (pouze L(+) forma): CH3CHOHCOOH - Přírodní látka vznikající při mléčném kvašení (a pokud si dobře pamatuji tak i ve svalech při anaerobní zátěži). Používá se k úpravě chuti výrobku. |
E282 - Propionan vápenatý: Může způsobovat migrénu. Obvykle se používá v pečivu. Zdroj | ||
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant | ||
E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace. | ||
E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj | ||
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
E472 - Estery monoglyceridů s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
Veselá kráva lahodná (tavený sýr) | BEL Sýry Česko a.s., Želetava, Pražská 218, PSČ 67526 | E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj |
E331 - Citronany sodné: Potravinářská kyselina. Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj | ||
E339 - Fosforečnany sodné: | ||
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj | ||
E451 - Trifosforečnany: | ||
Vlašský salát Tesco | LAHŮDKY - PALMA spol. s r.o., Praha 6 - Liboc, Litovická 448/27 | E250 - Dusitan sodný: Udržuje stálou červenou barvu masa. Působí jako baktericidní (bakterie ničící) látka - ničí i Clostridium botulinum, čímž zabraňuje otravě botulotoxinem. Může vyvolat hyperaktivitu a další nežádoucí reakce, potenciálně karcinogenní, zakázána v mnoha zemích. S chemikáliemi v žaludku může vytvořit nitrosamin |
E270 - Kys. mléčná (pouze L(+) forma): CH3CHOHCOOH - Přírodní látka vznikající při mléčném kvašení (a pokud si dobře pamatuji tak i ve svalech při anaerobní zátěži). Používá se k úpravě chuti výrobku. | ||
Závin s ořechovou náplní | DELTA pekárny Kladno, a.s., Kladno-Kročehlavy, Unhošťská III | E1414 - Acetylovaný škrobový difosfát: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj |
E1422 - Acetylovaný škrobový adipan: | ||
E300 - Kys. askorbová: Vitamín C - Důležitý antioxidant | ||
E322 - Lecitiny: Přírodní látka, jejímž zdrojem je sójový olej. Jejími hlavními složkami jsou cholin a inositol, které působí příznivě na zlepšení paměťových schopností a koncentrace. | ||
E412 - Guma guar: Získávána ze semen Cyamoposis tetragonolobus z Indie; v USA krmivo pro dobytek. Může způsobovat nevolnost, nadýmání a křeče. Může omezit cholesterol v krvi. Zdroj | ||
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj | ||
E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
E472 - Estery monoglyceridů s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou: Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Zdroj | ||
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj | ||
Zlaté Polomáčené | Opavia-LU, Praha 3, Vinohradská 2828/151, PSČ 130 00 | E476 - Polyglycerolpolyricinoleát: Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj |
E500 - Uhličitany sodné: V malých množstvích neškodné. Zdroj | ||
E503 - Uhličitany amonné: Dráždí sliznice. Zdroj | ||
Želetava Smetanito (tavený sýr) | BEL Sýry Česko a.s., Želetava, Pražská 218, PSČ 67526 | E330 - Kyselina citrónová: Potravinářská kyselina přirozeně získávaná z citrusových plodů. Používá se v sušenkách, konzervovaných rybách, sýru a sýrových výrobcích, receptech pro kojence, polívkových a dortových směsích, limonádách, fermentovaných masných výrobcích. Zdroj |
E331 - Citronany sodné: Potravinářská kyselina. Nežádoucí účinky nejsou známy. Zdroj | ||
E450 - Difosforečnany: Zvýšený příjem může poškodit rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Zdroj | ||
E452 - Polyfosforečnany: Může ovlivnit lidský metabolismus. Společně s modifikovaným škrobem způsobuje u krys vápenatění v pánevní oblasti. Zvyšuje aktivitu těžkých kovů a umožňuje jim jednoduššeji překonat střevní stěnu. Mohou obsahovat mnoho nečistot - děti v Japonsku se otrávili arsénem obsaženym v ortofosfátu. Zdroj |